KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI ÖZELLİKLERİ
Kırmızı Kaliforniya solucanları, dünyada uzun yıllardan beri çiftlik yetiştiriciliğinde yetiştirilmiş ve geliştirilmiş bir türdür. Kırmızı Kaliforniya Solucanı özellikleri itibari ile özel bir canlıdır.
Kırmızı Kaliforniya solucanları, yapay olarak elde edilen özel türlerdir. Dünyada uzun yıllardan beri çiftlik yetiştiriciliğinde yetiştirilmiş ve geliştirilmiş bir türdür. Ticari amaçlar için üretilen 2 solucan türü vardır: daha az popüler olanları “Lumbricus rubellus” ve “Eisenija foetida” adı verilen türlerdir. Genelde tabiatta kendi yaşam ortamlarında bulunan diğer solucan türlerine göre özel olarak geliştirilen bu türün özellikleri şu şekildedir:
- Kırmızı Kaliforniya Solucanı özel geliştirilmiş bir türdür.
- Sağlıklı vücutlara, sıcaklık dalgalanmalarına karşı belirli direnç ve büyük oranda yaşama kabiliyetine sahiptir.
- Kırmızı Kaliforniya Solucanı ılıman iklimde yaşarlar.
- En uygun sıcaklık 19-20 santigrat derecedir. Ortalama uzunlukları 6.8 cm ve 3-5 mm arası kalınlıktadır. Olgun bir solucanın ağırlığı 0.8-1 gr'dır.
- Işık yerine karanlığı tercih ederler. Günlük yiyecek tüketimi, ağırlıklarına eşittir.
Dış ve İç Yapıları Nasıldır?
Solucan gövdesi, birbirinden ince bir bölümle ayrılan neredeyse özdeş kısımlardan oluşur. Toplam sayıları 150 civarındadır. Her parça, ilk ve sonuncusu hariç, vücuttan dışarı uzanan ve bir büyüteçle görülebilen dört çift kitin kılı vardır. Bu kıllar vücudun en güçlü parçalarıdır ve hareket etmek için solucanlara hizmet eder. İskelet ve mukus yokluğu, solucanların yere kaymasını sağlar. Esnek gövdeler kolay ve verimli harekete olanak tanır. Kaslarının yeri, ritmik kasılmayı ve vücudun çözünmesini sağlar, çünkü kısmen geriye doğru, baştan başlayarak, geriye doğru uzanır. Bu ritmik hareketlerden dolayı, solucanlar zeminde ilerlerken sadece tünel açmakla kalmaz aynı zamanda toprağın sürülmesi işlevini de yerine getirirler.
Nasıl Beslenirler?
Solucan, beslenmek için kas organlarına sahiptir. Yiyecekleri çiğnemezler onun yerine emerler. Emilen yiyecekler mide suları ile nemlendirilir. Gıdanın sindirilmesi için, solucan bezleri kalsiyum karbonat salgılar. Emilen yiyecekler, bakteri ve enzimler tarafından kas bezlerinde parçalanır ve ayrıştırılır. Zararlı atık malzemelerin bertaraf edilmesi durumunda, herhangi bir hastalık görülmez ve yaşlanma emaresi göstermezler. Solucanların 16 yıla kadar yaşadıkları sanılmaktadır. Kaliforniya solucanı ne kadar gübre üretir sorusunun cevabı ortam şartlarına göre değişiklik gösterecektir. Bu konuda Solucan gübresi linkinden detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Solucan ve gübrelere ilişkin bilgiler için sitemizi takip edebilir, diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.