SOLUCAN GÜBRESİ TESİSİ AÇMAK
1960'lı yıllarda başlayan kimyevi gübreler ve traktörler tarımda solucanların neslinin tükenmesine yol açmıştır. Toprağın yapısı giderek kimyevi gübrelere bağımlı hale gelmiş, üretimi arttırmak adına da doğal gübreler yerini fosil kaynaklardan üretilen kimyevi gübrelere bırakmıştır.
Toprağın verimliliğini arttırmak, bozulan doğallığını geri kazanmak için organik solucan gübresi üretimi son yıllarda hız kazanmıştır. Aynı zamanda doğal yaşam ve sağlıklı yaşam çerçevesinde organik gübre üretimi ülkelerce teşvik edilmektedir. Ülkemizde de Tarım Bakanlığı henüz tam anlamıyla solucan gübresi üretimi adı altında olmasa da organik tarım gübresi üretimini teşvik etmektedir.
Solucan Yetiştirmek İçin Püf Noktaları
Solucanlar çift cinsiyete sahiptirler. Her bir solucanda hem sperm hem de yumurta üreten hücreler bulunur. Solucanlara uygun ortam sağlandığında 1 yılda 60 kat artabilirler. Solucanlar nemi sever. Gün ışığını sevmezler, karanlıkta üretim yaptıklarından geceleri çalıştıkları ortamı terk etmemeleri için ışıktan faydalanılır.
Ülkemizde solucanlar farmakoloji ve kozmetik sanayinin yanında son yıllarda organik gübre üretimi sağlamakta da kullanılmaktadır. Atık madde cenneti olan ülkemiz bölgelere göre bu atıklar değişse de solucan üretiminde son derece önemli bir yere sahiptir. Solucanlar büyükbaş dışkısı ve bitkisel-organik atıklar (sebze atıkları, kestane, meyve atıkları, odun, kereste atıkları gibi) ile beslendikten sonra sindirime geçilir. Bu atıklar solucanın sindirim sisteminde toprak için son derece değerli olan minerallere sahip hale gelir. Uygun bir karışımla elde edilen mama denilen bu besinler solucan gübresi kalitesini de belirler. Konuyla ilgili olarak Solucan Gübresi Üretimi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Solucan Gübresi Tesisi Açmak isteyenler öncelikle ne kadar solucanla işe başlayacaklarını ve solucan gübresi ne kadar kazandırır? gibi sorulara yanıt ararlar. Öncelikle ticari boyutta işe başlayacaklar için kurulacak tesisin büyüklüğü ve üretimine göre solucan sayısı da değişecektir. Küçük çapta girişimciler için ise en düşük sayıda solucanla başlayıp çoğaltmak gibi tercihler doğrultusunda üretim yapılan yer belirlenir. Kişinin hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Solucan gübresi toprak zemin ve ayaklı sistem olmak üzere farklı şekilde yapılır. ABD ve Avrupa’da başka böceklerin girmesini engellemek ve mikrop üremesini engellemek için ayaklı sistem tercih edilmektedir. Ülkemizde, milli proje gözüyle bakılan solucan gübresi organik gübre ihtiyacına yönelen sektörler için (seracılık, fidecilik, sebze ve meyvecilik, bağcılık gibi) vazgeçilmez bir hammadde olarak önümüzde süreçte yerini alacaktır. Siz de daha detaylı bilgiler için sitemizi takip edebilirsiniz.